Hem och fritidPå fritidenFritidshus

Fritidshus

Avdelare

Fritidshus

På väg till sommarstugan? Tänk då på hur viktigt det är att ditt fritidshus har ett lika bra brandskydd som din fasta bostad. Se till att ha brandvarnare, brandsläckare och en brandfilt på plats. Ofta ligger fritidshus utanför tätbebyggda orter och dåp tar det längre tid för räddningstjänsten att komma fram.

Se över brandskyddet

Kontrollera elinstallationer, testa brandvarnaren och se till att skorstenen är sotad om du ska elda i en kamin, kakelugn eller öppen spis. Brandvarnare, handbrandsläckare och en brandfilt är viktiga hjälpmedel att ha. Kom också ihåg att vara försiktig med levande ljus – släck dem innan du lämnar rummet.

Gör en utrymningsplan

Det är viktigt att veta hur du snabbt och enkelt tar dig ut om det skulle börja brinna, så gör en utrymningsplan. Är huset mer än en våning högt bör man se till att ha en stege att fälla ut för att ta sig ut från övervåningen.

Om du behöver larma

På landsbygden kan den mobila täckningen vara dålig, så ha koll på var du har god täckning om du behöver tillkalla räddningstjänst, ambulans eller polis. Tänk också på att telefonen alltid ska vara laddad.