Jobba inom räddningstjänsten

Det finns flera olika möjligheter att jobba med räddningstjänst. Du kan jobba som deltidsbrandman (numera beredskapsbrandman), du kan jobba heltid som brandman och du kan läsa till brandingenjör på högskolan.

Hur är det då att jobba som heltidsbrandman hos oss? Studenter från Högskolan Dalarna gjorde en dokumentärfilm om oss och resultatet kan du se här.


Bli brandman

Utbildningen till brandman kallas utbildning i skydd mot olyckor (SMO) och är en tvåårig utbildning. Om du är brandman kan du läsa vidare till styrkeledare och insatsledare. Du kan också välja att satsa på förebyggande arbete och läsa tillsynskurser.

Till MSB:s utbildning i skydd mot olyckor SMO


Bli beredskapsbrandman

När du är brandman i beredskap (tidigare deltidsbrandman) så har du ett ordinarie arbete som du kan åka ifrån när det går larm. Inom fem minuter från det att larmet går så ska du med larmkläderna på infinna dig i ditt räddningsfordon. Bli brandingenjör

Du kan läsa till brandingenjör i Lund och i Luleå. Utbildningen tar 3,5 år och för att få kompetens som räddningsledare i räddningstjänsten krävs ytterligare ett års påbyggnad. Som brandingenjör har du många valmöjligheter. Du kan arbeta inom räddningstjänsten, på försäkringsbolag, på större företag som brand- och säkerhetsexpert eller som konsult med brand- och säkerhetsfrågor.  

Mer om utbildningarna i länkarna till höger.